Anasayfa Kurumsal Danışmanlık Proje Danışmanlığı Diğer Hizmetler İletişim
Danışmanlık
ISO 9001
ISO 14001
OHSAS 18001
OHSAS 22000
ISO 27001
ISO 13485
CE BELGESİ
BRC IFS
GLOBAL GAP
 
BRC IFS

BRC - IFS

BRC İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Standardı (British Retail Consortium Standard), İngiliz perakendecilerinin oluşturmuş olduğu bir standarttır. İki yıllık bir çalışma sonunda, Ekim 1998' de BRC- Global Standart-Food adı altında gıda ürünleri, müşteri ürünleri ve ambalaj malzemeleri için gerekli şartları içeren bir standart olarak yayımlanmıştır.

BRC' nin başlıca amacı, uluslararası onay almış gıda güvenliği standartlarını kapsayıcı bir tablo oluşturmak ve gıda güvenliğinin ilerlemesine yardımcı olmaktır.Şekil ve içerik açısından standart, gıda üreticilerinin çalışma sistemleri hakkında fikir verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece gıda güvenlik kriterleri ve takip prosedürlerinin standardizasyonu sağlanmıştır.

BRC - Global Gıda Standardı Sertifikasına almak isteyen firmalar; tedarikçi taleplerine uygunluk, gıda güvenliğinin İngiliz tedarikçiler tarafından onayı, tedarikçi denetim sayısını indirme, ürün güvenlik ve kalitesinde gelişim, verimli çalışmada gelişim ve rekabetçi pazar yapılanması gibi kazançlar sağlayacaklardır.

BRC STANDARTLARI

BRC Müşteri Ürünleri (Customer Products)

Özel markalı ürünlerle ilgili yasal yükümlülükler tedarikçilerin teknik ve yeterliliklerinin onaylanmasını da içeren faaliyetleri kapsamaktadır. Bu standart tüketici ürünleri tedarik eden firmaların belgelendirilmelerinde genel bir temel sağlayarak perakendecilerin yasal yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve tüketicilerin korunmasına yardımcı olur. Müşteri ürünleri ile ilgili olan BRC Standardının bazı bölümleri genel olarak uygulanabildiği gibi bazı bölümleri ürüne özel uygulanır.

Genel bölümleri; imalat, ham madde alımı, hazırlık, geliştirme, paketleme ve depolama alanları, personel alanları, fiziksel, kimyasal ve biyolojik ürün kontaminasyonu riski, tehlike ve risk yönetim sistemi, ürün dizayn/geliştirme ...

BRC / IOP Teknik Standardı- Ambalaj Malzemeleri

BRC ve IOP (Ambalajlama Enstitüsü) standardı perakendecilere ve gıda üreticilerine yasal yükümlülüklerini yerine getirme hususunda yardımcı olması amacıyla hazırlamıştır. Standart perakendecilere gıda ürünleri için ambalaj tedarik eden firmaların denetlenmesi için genel bir temel oluşturarak tüketicilerin korunmasını sağlamaktadır.

BRC - Gıda Standardı

Gıda üretim tesislerinde minimum hijyen standardının sağlanması amacıyla BRC büyük İngiliz perakendecileriyle "BRC- Gıda Standardını" yayınladı. Bu standarda uygunluğun sağlanabilmesi için gıda endüstrisi (tedarikçiler) altı temel kriteri yönetim sistemlerine adapte etmelidirler.

Standart; HACCP Sistemi, Kalite Yönetim Sistemi, Tesis Çevre Standartları, Ürün Kontrolü
Süreç Kontrolü, Personel bölümlerinden oluşmaktadır.

BRC Gıda Standardı, gıda işlenmesini kategorize etmiş ve 6 başlık altında inceleyip yayınlamıştır. Firmalar belgelendirme başvurusu yaparlarken bu kategorileri inceleyip kendileri için uygun olan kategori üzerinden başvuru yapmalıdırlar.

1. İşlenmemiş et ve balık ürünleri
2. Üretim (Taze ve dondurulmuş meyve ve sebze)
3. Günlük Yiyecekler(süt ve süt ürünleri, yumurta)
4. Pişirilerek dondurulmuş, yemeğe yada pişirmeye hazır et ve balık ürünleri
5. Çevre koşullarına dayanıklı, ısı korumalı, paketli gıda ürünleri
6. Çevre koşullarına dayanıklı diğer gıda ürünleri (içecekler, unlu mamuller, kurutulmuş gıdalar, hafif gıda ürünleri ve kahvaltı tahılları, sıvı ve katı yağlar, gıda katkı maddeleri)

IFS (International Food Standard - Uluslararası Gıda Standardı)

2002 yılında Alman perakendeciler grubu, çalısma grubu olusturarak IFS (Uluslararası Gıda Standardı) standardını geliştirdiler. 2003 yılında Fransız perakendeciler grubu, bu çalışma grubuna dahil olarak IFS standardı 4. versiyonu geliştirme çalışmalarında yer aldılar. Bu çalısmaları yürütmek üzere ve iletisim için Paris ve Berlin'de iki IFS Ofisi oluşturulmuştur. 2007 yılında IFS çalısma grubu, IFS standardının 5. versiyonunu oluşturmuş ve standart 01.08.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 5. versiyon çalışmalarında İtalya da yer almış olup 3. IFS ofisi burada oluşturulmuştur.

 IFS Faydaları kullanım alanı

•Tüketicinin güveninin artması
•Geniş Avrupa pazarlarına giris
•Perakende dağıtımı ile güçlü bağlar
•Şeffaflığın artması
•Üretimin verimliliğinin arttırılması
•Önemli gıda risklerinin minimize edilmesi
•İç süreçlerin etkili kontrol edilmesi ve hata yapma riskinin minimize edilmesi
•Gıda güvenliğine proaktif bir yaklaşım getirmek


Cemalpaşa mah. Bahar Cad. No: 1 Ahmet Seğmen Apt. Zemin Kat No: 1 Seyhan / ADANA
Copyright © 2010 AKSAY Özel Eğitim ve Bilgi Hizmetleri